Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 775

Dodano:

Odsłon: 418

Pierogi z kaszą jaglaną i serem są bardzo podobne do ruskich pierogów. Można je podawać z usmażonym boczkiem lub cebulką.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 20 dag sera twarogowego
  • 15-20 dag kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • Pozostałe składniki:
  • cebula
  • boczek wędzony
  • smalec lub olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptę soli i proszku do pieczenia. Dodać jajko, połączyć z wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.

  2. Nadzienie: Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i ugotować na sypko z dodatkiem odrobiny soli, ostudzić. Twaróg włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać zimną kaszę,

  3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, ostudzić połączyć z kaszą, dodać, majeranek i paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

  4. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów nałożyć farsz.

  5. Przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić.Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zrumienionym na tłuszczu boczkiem lub cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń