Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z kaszanką to bardzo ciekawa alternatywa dla bardziej popularnych wersji tego dania. Może wywoływać sporo kontrowersji, gdyż nie każdy lubi smak kaszanki. Warto się jednak przekonać i spróbować, a można się pozytywnie zaskoczyć!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3819
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 630
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3825
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 395
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 747
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3819
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 630
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3825
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 395
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 747
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do zeszklenia. Kaszanki wyjmij z jelit i przełóż na patelnię. Delikatnie ją rozdrobnij drewnianą szpatułką, cały czas podsmażając. Kiedy masa będzie już dość luźna, zdejmij patelnię z ognia i dodaj żółtko. Wymieszaj.
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Wewnątrz suchych składników zrób zagłębienie i wbij do niego jajko oraz wlej śmietanę. Mieszaj szpatułką do wstępnego połączenia składników. Masę przenieś na stolnicę podsypaną mąką. Ugniataj przez kilka minut, tylko do uzyskania elastyczności i jednolitości. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Blat lekko podsyp mąką i rozwałkuj schłodzone już ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinaj kółka o średnicy ok. 8 cm za pomocą szklanki. Każde koło napełnij łyżką farszu, by ten nie wysypywał się i nie zabrudził brzegów kółka. Sklej ze sobą brzegi pieroga, mocno dociskając je palcami i formując falbanki. Gotowe pierogi odkładaj na tacę wysmarowaną masłem, by nie stykały się ze sobą.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj po kilka sztuk pierogów i gotuj je przez minutę od wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
Pierogi z kaszanką podawaj z dodatkiem ulubionej okrasy.