Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kiszoną kapustą własnej roboty.

Pierogi z kiszoną kapustą własnej roboty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 14978

Dodano:

Odsłon: 749

Od dawna za mną chodziły takie pierogi,kapusta własnoręcznie ukiszona dała pierogom wyśmienity smak. A odsmażane na chrupiąco to już niebo dla podniebienia. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • Kapusta kiszona 70-80dkg
  • cebula 2szt
  • masło 1/2 kostki + masło zrumienione do polania
  • pieprz,sól
  • mąka 1kg
  • gorąca woda 800ml
  • jajko
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowaną kapustę zmielić.
    Cebule pokroić w kostkę,zeszklić na maśle ,dodać kapustę i zasmażać około pół godz.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem

    Zrobić ciasto,ma być sprężyste i lużne.
    Ja kroję małe kwadraty,łatwiej się robi niż wycinane szklanką i szybciej.Nie zostają skrawki,które potem trzeba od nowa zarabiać.
    Więc polecam mój sprawdzony sposób:)

    Na wykrojone kwadraty łyżeczką układać farsz,zlepić pierogi.

  2. Zagotować wodę z łyżką soli,na gotującą wrzucać partiami pierogi i od momentu wypłynięcia gotować 2-3 min.


    Wyjąć chochlą cedzakową,polać zrumienionym masłem.


    Takie pierogi można również zamrozić,wystarczy wyjąć 2 godz.przed spożyciem,wrzucić na patelnię i odsmażyć.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń