Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością doskonale znacie smak pierogów ruskich, z mięsem lub z kapustą. Ale czy jedliście kiedyś pierogi z makiem? Podzieliła się nim z nami pewna doświadczona gospodyni. Nie tylko mają idealne ciasto, ale również niesamowicie smaczny farsz. Z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 45
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 75
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1363
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 372
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 45
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 75
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1363
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 372
Składniki
Przygotuj farsz. Podgrzej mleko i zalej nim mak. Odsącz, dodaj zmielone orzechy włoskie oraz miód i drobno posiekane daktyle. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Czas na ciasto na pierogi. Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, sól i partiami dolewaj wodę. Wszystko mieszaj w trakcie. Potem wyrób ciasto (uważaj, by się nie oparzyć), aż będzie elastyczne. Jeżeli będzie się zbyt kleić, to podsyp mąką (ale nie dodawaj jej za dużo). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Wytnij kółka (np. za pomocą zwykłej szklanki). Nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi (możesz zmoczyć palce wodą). Pierogi gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia. Wodę wcześniej posól.
Możesz przygotować do pierogów pyszny dodatek. Posiekaj trochę orzechów włoskich i wymieszaj je z masłem i miodem. Całość chwilę podsmaż. Polej taką masą gotowe pierogi. Takie danie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Pycha!