Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością doskonale znacie smak pierogów ruskich, z mięsem lub z kapustą. Ale czy jedliście kiedyś pierogi z makiem? Podzieliła się nim z nami pewna doświadczona gospodyni. Nie tylko mają idealne ciasto, ale również niesamowicie smaczny farsz. Z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17686
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15368
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5806
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9091
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17686
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15368
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5806
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9091
Składniki
Przygotuj farsz. Podgrzej mleko i zalej nim mak. Odsącz, dodaj zmielone orzechy włoskie oraz miód i drobno posiekane daktyle. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Czas na ciasto na pierogi. Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, sól i partiami dolewaj wodę. Wszystko mieszaj w trakcie. Potem wyrób ciasto (uważaj, by się nie oparzyć), aż będzie elastyczne. Jeżeli będzie się zbyt kleić, to podsyp mąką (ale nie dodawaj jej za dużo). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Wytnij kółka (np. za pomocą zwykłej szklanki). Nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi (możesz zmoczyć palce wodą). Pierogi gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia. Wodę wcześniej posól.
Możesz przygotować do pierogów pyszny dodatek. Posiekaj trochę orzechów włoskich i wymieszaj je z masłem i miodem. Całość chwilę podsmaż. Polej taką masą gotowe pierogi. Takie danie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Pycha!