Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością doskonale znacie smak pierogów ruskich, z mięsem lub z kapustą. Ale czy jedliście kiedyś pierogi z makiem? Podzieliła się nim z nami pewna doświadczona gospodyni. Nie tylko mają idealne ciasto, ale również niesamowicie smaczny farsz. Z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20476
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1073
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1257
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4273
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20476
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1073
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1257
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4273
Składniki
Przygotuj farsz. Podgrzej mleko i zalej nim mak. Odsącz, dodaj zmielone orzechy włoskie oraz miód i drobno posiekane daktyle. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Czas na ciasto na pierogi. Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, sól i partiami dolewaj wodę. Wszystko mieszaj w trakcie. Potem wyrób ciasto (uważaj, by się nie oparzyć), aż będzie elastyczne. Jeżeli będzie się zbyt kleić, to podsyp mąką (ale nie dodawaj jej za dużo). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Wytnij kółka (np. za pomocą zwykłej szklanki). Nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi (możesz zmoczyć palce wodą). Pierogi gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia. Wodę wcześniej posól.
Możesz przygotować do pierogów pyszny dodatek. Posiekaj trochę orzechów włoskich i wymieszaj je z masłem i miodem. Całość chwilę podsmaż. Polej taką masą gotowe pierogi. Takie danie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Pycha!