Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z Koła Gospodyń Wiejskich. Prawdziwe mistrzostwo

Pierogi z Koła Gospodyń Wiejskich. Prawdziwe mistrzostwo

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 3740

Dodano:

Odsłon: 30876

Z pewnością doskonale znacie smak pierogów ruskich, z mięsem lub z kapustą. Ale czy jedliście kiedyś pierogi z makiem? Podzieliła się nim z nami pewna doświadczona gospodyni. Nie tylko mają idealne ciasto, ale również niesamowicie smaczny farsz. Z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka gorącej, wody
  • Pół łyżeczki soli
  • Składniki na farsz:
  • 1/3 szklanki drobniutko posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g zmielonego maku
  • 7 suszonych daktyli
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • Mleko (ok 300 ml)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z Koła Gospodyń Wiejskich. Prawdziwe mistrzostwo

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz. Podgrzej mleko i zalej nim mak. Odsącz, dodaj zmielone orzechy włoskie oraz miód i drobno posiekane daktyle. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  2. Czas na ciasto na pierogi. Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, sól i partiami dolewaj wodę. Wszystko mieszaj w trakcie. Potem wyrób ciasto (uważaj, by się nie oparzyć), aż będzie elastyczne. Jeżeli będzie się zbyt kleić, to podsyp mąką (ale nie dodawaj jej za dużo). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Wytnij kółka (np. za pomocą zwykłej szklanki). Nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi (możesz zmoczyć palce wodą). Pierogi gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia. Wodę wcześniej posól.

  3. Możesz przygotować do pierogów pyszny dodatek. Posiekaj trochę orzechów włoskich i wymieszaj je z masłem i miodem. Całość chwilę podsmaż. Polej taką masą gotowe pierogi. Takie danie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 grudnia 2021 Smakerze litości im więcej czytam Twoich przepisów tym bardziej chodzę głodna ...:):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń