Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością doskonale znacie smak pierogów ruskich, z mięsem lub z kapustą. Ale czy jedliście kiedyś pierogi z makiem? Podzieliła się nim z nami pewna doświadczona gospodyni. Nie tylko mają idealne ciasto, ale również niesamowicie smaczny farsz. Z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22618
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22618
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Przygotuj farsz. Podgrzej mleko i zalej nim mak. Odsącz, dodaj zmielone orzechy włoskie oraz miód i drobno posiekane daktyle. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Czas na ciasto na pierogi. Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, sól i partiami dolewaj wodę. Wszystko mieszaj w trakcie. Potem wyrób ciasto (uważaj, by się nie oparzyć), aż będzie elastyczne. Jeżeli będzie się zbyt kleić, to podsyp mąką (ale nie dodawaj jej za dużo). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Wytnij kółka (np. za pomocą zwykłej szklanki). Nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi (możesz zmoczyć palce wodą). Pierogi gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia. Wodę wcześniej posól.
Możesz przygotować do pierogów pyszny dodatek. Posiekaj trochę orzechów włoskich i wymieszaj je z masłem i miodem. Całość chwilę podsmaż. Polej taką masą gotowe pierogi. Takie danie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Pycha!