Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i delikatne pierożki z farszem z piersi kurczaka i marchewki oraz dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego tymianku. Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326529
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12099
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16914
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5537
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326529
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12099
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16914
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5537
Składniki
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 0,5 łyżeczki soli oraz dosyć ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 0,5 godziny, aby mogło "popracować".
Cebulkę podsmażamy na oleju rzepakowym, a na koniec dodajemy tymianek, tak aby odpowiednio uwolnił swój aromat. Marchewki obieramy i wrzucamy je do gotującej się wody wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i połową łyżeczki soli. Gotujemy je przez 5 minut, a następnie dodajemy do nich piersi z kurczaka i gotujemy wszystko razem przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i piersi z kurczaka studzimy, a następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką. Powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nastepnie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub foremki i układamy na nich porcje farszu.
Lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Podczas lepienia zagotowujemy wodę w garnku.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą, jogurtem greckim lub śmietaną.
Życzę smacznego! :)