Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z łososiem i szafranem

Pierogi z łososiem i szafranem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1042 Ocena: 29066

Dodano:

Odsłon: 25493

Propozycja na nietypowe i dość luksusowe połączenie pierogowe. Farsz jest oryginalny, gdyż łączy w sobie łososia, sienny smak i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Pierożki są lekkie, pożywne, a danie zmysłowe i eleganckie. Całość świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną lub sosem krewetkowym.

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • filet z łososia (około 600 g)
  • 1 duża cebula biała
  • plaster masła
  • nitki szafranu
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • świeża bazylia
  • kwaśna śmietana
  • masło
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z łososiem i szafranem

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na maśle. Filet z łososia gotujemy na parze, przekładamy do miseczki, odciskamy z nadmiaru wody, rozgniatamy widelcem i dodajemy nitki szafranu oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.

  2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy solidną porcję farszu.

  3. Następnie lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Gotowe wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  4. Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami.

    Dla wzbogacenia smaku można dodać śmietanę lub sos krewetkowy.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

moniia 07 stycznia 2016 W takim wydaniu jeszcze nie jadłam,fajne połaczenie i do wypróbowania:) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 06 stycznia 2016 Ale fajnie ty lepisz pierogi Futka!! wygladaja jak muszle z oceanu :-)) Bardzo mnie ciekawi tez , jak to smakuje i na pewno zrobie. Z gory posylam punkty .-) Ciekawi mnie tez, jak bardzo sie wykosztowalas na szafran i ciekawi mnie, co ja mam w mojej kuchni, bo juz drugi raz kupilam SAFRAN CICEGI o bardzo oryginalnym aromacie, troche siana, troche jakby lubczyku, a zaplacilam nie tak duzo... sama nie wiem, ale go dodaje do potraw i zup i jest super. Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń