Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowe w smaku pierogi ze świeżym łososiem i szpinakiem, do tego zielony sos z rzeżuchy.....
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 358
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 89
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 82
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 61
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2573
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 358
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 89
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 82
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 61
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2573
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania skropić łyżką oliwy, położyć rybę i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu filet lekko ostudzić i rozdrobnić widelcem na średniej wielkości kawałki.
Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić listki szpinaku i dusić przez kilka minut. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić, wymieszać z kawałkami łososia.
W misce wymieszać mąkę i sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować około minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Rzeżuchę i czosnek włożyć do pojemnika blendera. Miksować, stopniowo wlewając oliwę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Pierogi podawać polane zielonym sosem.