Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowe w smaku pierogi ze świeżym łososiem i szpinakiem, do tego zielony sos z rzeżuchy.....
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 233
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1292
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4088
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1039
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 233
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1292
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4088
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1039
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania skropić łyżką oliwy, położyć rybę i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu filet lekko ostudzić i rozdrobnić widelcem na średniej wielkości kawałki.
Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić listki szpinaku i dusić przez kilka minut. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić, wymieszać z kawałkami łososia.
W misce wymieszać mąkę i sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować około minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Rzeżuchę i czosnek włożyć do pojemnika blendera. Miksować, stopniowo wlewając oliwę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Pierogi podawać polane zielonym sosem.