Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowe w smaku pierogi ze świeżym łososiem i szpinakiem, do tego zielony sos z rzeżuchy.....
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania skropić łyżką oliwy, położyć rybę i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu filet lekko ostudzić i rozdrobnić widelcem na średniej wielkości kawałki.
Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić listki szpinaku i dusić przez kilka minut. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić, wymieszać z kawałkami łososia.
W misce wymieszać mąkę i sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować około minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Rzeżuchę i czosnek włożyć do pojemnika blendera. Miksować, stopniowo wlewając oliwę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Pierogi podawać polane zielonym sosem.