Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla fanów pierogów - kolejne wcielenie...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10970
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1181
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11643
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 898
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10970
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1181
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11643
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 898
Składniki
Zrób farsz: przebrany i opłukany mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuść trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuść masło, dodaj mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudź i wymieszaj z żółtkiem.
Przygotuj ciasto: z mąki wymieszanej z solą usyp kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej roztrzepane jajko. Wyrób elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryj je i odstaw na 15 minut. Potem cienko rozwałkuj, szklanką powycinaj kółka i nałóż na nie farsz. Sklej i delikatnie zaciśnij brzegi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem możesz włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.