Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 732 Ocena: 48637

Dodano:

Odsłon: 53264

Dzisiaj przyszedł czas na pierogi z mięsem, których już bardzo dawno nie jadłam. Trzeba było nadrobić zaległości. Farsz mięsny przygotowałam na bazie łopatki wieprzowej z dodatkiem gotowanej, białej kapusty. Tak przygotowany farsz jest soczysty i aromatyczny.

Składniki

  • ciasto pierogowe: mąka pszenna 1/2 kg, woda 1 szkl, jajko 1 szt, szczypta soli
  • farsz:
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • świeża biała kapusta 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka (użyłam czerwonej)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy farsz. Gotujemy kapustę i mięso, najlepiej zrobić to dzień przed robieniem pierogów, żeby wszystko nam spokojnie wystygło. Białą kapustę gotujemy do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy na durszlak, studzimy, następnie lekko odciskamy z niej wodę. Mięso gotujemy około półtorej godziny, również w wodzie z dodatkiem soli, studzimy. Następnie mięso i kapustę mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu. W końcowej fazie dodajemy mięso z kapustą. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Uwaga: Gdyby farsz wydał Wam się za suchy, można dodać odrobinę wywaru mięsnego.

  2. Ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Czasami robię to przy pomocy szklanki a czasami używam takiej oto zabaweczki. Więcej zdjęć na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/pierogi-z-miesem.html

  3. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).

    Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk pierogów, dość dużych.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 08 lipca 2016 Świetny pomysł na wykorzystanie mięska z np rosołu, bo nie ma to jak mięsko gotowane z warzywami :)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 marca 2016 Moim zdaniem pierożki z mięsem i kapustą kiszoną zyskują na wyrazistości. Są soczyste i bardziej pikantne. Polecam...

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 26 stycznia 2015 też dodaję kapustę do farszu tyle że włoską;) a pierogi smacznee:)

35 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 stycznia 2015 pyszności zaserwowałaś Beatko ,coś dla mnie:)
najlepsze by były ze skwareczkami mniammm......juz nie dla mnie:):)
Odpowiedzi: 1 ▼

34 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń