Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przyszedł czas na pierogi z mięsem, których już bardzo dawno nie jadłam. Trzeba było nadrobić zaległości. Farsz mięsny przygotowałam na bazie łopatki wieprzowej z dodatkiem gotowanej, białej kapusty. Tak przygotowany farsz jest soczysty i aromatyczny.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5291
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2450
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5291
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2450
Składniki
Najpierw przygotowujemy farsz. Gotujemy kapustę i mięso, najlepiej zrobić to dzień przed robieniem pierogów, żeby wszystko nam spokojnie wystygło. Białą kapustę gotujemy do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy na durszlak, studzimy, następnie lekko odciskamy z niej wodę. Mięso gotujemy około półtorej godziny, również w wodzie z dodatkiem soli, studzimy. Następnie mięso i kapustę mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu. W końcowej fazie dodajemy mięso z kapustą. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwaga: Gdyby farsz wydał Wam się za suchy, można dodać odrobinę wywaru mięsnego.
Ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Czasami robię to przy pomocy szklanki a czasami używam takiej oto zabaweczki. Więcej zdjęć na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/pierogi-z-miesem.html
Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk pierogów, dość dużych. Smacznego.