Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6963

Dodano:

Odsłon: 20783

Najlepiej smakują po podsmażeniu na masełku.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 1/5 kg mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    Mięsko gotujemy ok 15 min, odcedzam z wody, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula i czosnek się podsmaży, przekładamy je do mięsa i wszystko mieszamy.

  2. CIASTO

    Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu. Jeśli chcemy, by ciasto było delikatniejsze, zamiast oleju możemy dodać roztopione masło.

    Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.

    Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.

    Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka z Ikei), do środka wkładamy łyżeczkę farszu i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.

    Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)

    Ugotowane pierogi podsmażamy na maśle i posypujemy szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 03 października 2016 nie potafie sobie wyobrazic gotowac mielone mieso!, absolutnie nie przekonal mnie ten przepis

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń