Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakują po podsmażeniu na masełku.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1408
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5919
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8868
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18689
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1408
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5919
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8868
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18689
Składniki
FARSZ: Mięsko gotujemy ok 15 min, odcedzam z wody, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula i czosnek się podsmaży, przekładamy je do mięsa i wszystko mieszamy.
CIASTO Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu. Jeśli chcemy, by ciasto było delikatniejsze, zamiast oleju możemy dodać roztopione masło. Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne. Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania. Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka z Ikei), do środka wkładamy łyżeczkę farszu i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem. Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :) Ugotowane pierogi podsmażamy na maśle i posypujemy szczypiorkiem.