Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem.

Pierogi z mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1610 Ocena: 22960

Dodano:

Odsłon: 916

Okraszone cebulką i skwarkami pierogi z nadzieniem mięsnym. Do nadzienia użyto mielonego mięsa wieprzowego.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 125 ml ciepłej wody
  • olej 2 łyżki lub masło 50 g
  • łyżeczka soli
  • Farsz:
  • mielone mięso wieprzowe 40 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek 1 ząb przeciśnięty
  • cebula starta 1 łyżka
  • Okrasa:
  • cebula 1 szt.
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z mięsem.

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka, olej lub masło i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.



  2. Farsz:

    Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy.

  3. Okrasa:

    Pokrojoną kiełbasę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

  4. Wykonanie pierogów:

    Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką do pierogów. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń