Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2308 Ocena: 51245

Dodano:

Odsłon: 7253

Bardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem.

Składniki

  • 1 golonka indycza
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki soku winogronowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml wrzącej wody
  • Omasta:
  • 75 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  1. Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości.

    Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki.

    Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu.

    Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach.

    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 24 lipca 2016 Pierogi napewno pysznościowe,a zdjecie przepiękne. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 23 lipca 2016 Zdjęcie genialne. A pierogi pyszne, zajadałem się. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 lipca 2016 Uwielbiam choć w takiej wersji z orzechami i suszonymi pomidorami nie jadłam.Zdecydowanie przemawiają do mnie Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń