Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z pieczarkami i czerwoną soczewicą

Pierogi z pieczarkami i czerwoną soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 8082

Przypominają trochę pierogi z mięsem i najlepiej smakują podsmażone na odrobinie smalcu ze skwarkami. Pyszne są również po prostu skropione oliwą z oliwek i wtedy są w 100% wegetariańskie. ;)

Składniki

  • 0,5 kg mąki typ 00
  • 0,5 kg mąki typ 500 lub 450 (tortowej)
  • 0,5 litra gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 2 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonych ziół
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąki z solą mieszać mikserem, dolewając wodę. Gdy składniki z grubsza się połączą, dodać olej i roztrzepane jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Można wyłożyć ciasto na stół i pomóc sobie rękami. Ciasto jest bardzo miękkie i przyjemne w dotyku. Należy je odstawić na ok. 30 min. (w misce i pod wilgotną ściereczką).

    Soczewicę opłukać, gotować 15 min, przelać zimną wodą. Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebule drobno posiekać. Zeszklić cebule na rozgrzanej patelni z tłuszczem, dodać pieczarki. Puszczą one wodę, należy ją całkiem odparować. Doprawić zawartość patelni solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z ugotowaną soczewicą.

    Ulepić pierogi (klasycznie lub z pomocą maszynki). Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia.

    Mrożenie: jeszcze surowe pierogi ułożyć na blaszce, tak żeby się nie dotykały, włożyć na conajmniej godzinę do zamrażalnika, wyjąć i przełożyć do woreczka, włożyć z powrotem do zamrażalnika. Można również pierogi podgotować przez ok. 1 minutę, wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem i dalej postępować tak jak wyżej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń