Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypominają trochę pierogi z mięsem i najlepiej smakują podsmażone na odrobinie smalcu ze skwarkami. Pyszne są również po prostu skropione oliwą z oliwek i wtedy są w 100% wegetariańskie. ;)
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 84
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 112
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 84
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 112
Składniki
Mąki z solą mieszać mikserem, dolewając wodę. Gdy składniki z grubsza się połączą, dodać olej i roztrzepane jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Można wyłożyć ciasto na stół i pomóc sobie rękami. Ciasto jest bardzo miękkie i przyjemne w dotyku. Należy je odstawić na ok. 30 min. (w misce i pod wilgotną ściereczką). Soczewicę opłukać, gotować 15 min, przelać zimną wodą. Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebule drobno posiekać. Zeszklić cebule na rozgrzanej patelni z tłuszczem, dodać pieczarki. Puszczą one wodę, należy ją całkiem odparować. Doprawić zawartość patelni solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z ugotowaną soczewicą. Ulepić pierogi (klasycznie lub z pomocą maszynki). Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia. Mrożenie: jeszcze surowe pierogi ułożyć na blaszce, tak żeby się nie dotykały, włożyć na conajmniej godzinę do zamrażalnika, wyjąć i przełożyć do woreczka, włożyć z powrotem do zamrażalnika. Można również pierogi podgotować przez ok. 1 minutę, wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem i dalej postępować tak jak wyżej.