Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi każdy lubi. Aby nie było banalnie proponuję farsz z pieczarek i zielonej soczewicy. Zapewniam, że są bardzo smaczne.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37371
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 45
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 122
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 111
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37371
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 45
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 122
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 111
Składniki
Soczewicę namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Następnie zblendować. Obrane pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zeszklić na oleju. Dodać sól, pieprz i ostrą paprykę. Połączyć z soczewicą.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Wlać gorącą wodę. Mieszać najpierw łyżką drewnianą. Potem zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odłożyć na kilka minut aby odpoczęło. Potem podzielić na 2-3 kawałki i rozwałkowywać kolejno na stolnicy. W razie potrzeby podsypać nieco mąki. Wykrawać koła większą szklanką. Łyżeczką nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, czyli około 10 minut. Nadmiar pierogów można zamrozić ale najpierw na jakiś czas trzeba je dać do lodówki. Wtedy w zamrażarce nie posklejają się.
Na patelnię nalać olej. Dodać pokrojoną cebulę i pieczarki. Poddusić aż do miękkości warzyw.
Odsączone pierogi nakładać na talerze. Polać olejem z cebulą i pieczarkami.