Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miesiące w polskiej armii obrzydziły mi pierogi na słodko. Gotowce podawane w pułkowej kuchni były wstrętne. Nie pomagało nawet prawdziwe masło przywiezione przez jednego z kolegów z Nowego Sącza... wojskowe pierogi z serem na słodko były ohydne... robię więc własne ... domowe :)
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21339
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 50
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 14
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21339
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 50
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 14
Składniki
Łączymy przesiane mąki dodając olej i ostrożnie wlewając gorącą wodę. Mieszamy całość najpierw łyżką, a gdy ciasto się lekko ostudzi wyrabiamy je mocno rękami. Może sobie odpocząć pod ściereczką.
Ser mielimy w maszynce. Dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, żółtko, aromat i miksujemy całość. Wałkujemy ciasto na kilkumilimetrowy płat, wycinamy kółka szklanką. Łyżeczką nakładamy na ciasto masę serową i zamykamy pieróg dociskając brzeg widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia.
Na patelni rozsypujemy cukier i dodajemy truskawki. Można użyć zwykłego cukru - trzcinowy dodaje jednak ciekawy aromat. Truskawki puszczą sok, który rozpuści cukier tworząc pyszny owocowy syrop. Całość podgotowujemy chwilę. Pyszna rzecz przypominająca o już nie tak znów odległym lecie. BTW ...w linku poniżej inne kluski i pierogi z naszych talerzy :)