Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3811

Dodano:

Odsłon: 14760

Miesiące w polskiej armii obrzydziły mi pierogi na słodko. Gotowce podawane w pułkowej kuchni były wstrętne. Nie pomagało nawet prawdziwe masło przywiezione przez jednego z kolegów z Nowego Sącza... wojskowe pierogi z serem na słodko były ohydne... robię więc własne ... domowe :)

Składniki

  • mąka pszenna - 30dag
  • mąka razowa - 20dag
  • olej - 2 łyżki
  • gorąca woda - 300ml
  • ser biały - 60dag
  • cukier waniliowy - półtorej opakowania
  • cukier trzcinowy - 4 łyżki (2 masa serowa, 2 syrop truskawkowy )
  • żółtko
  • aromat pomarańczowy - pół małej fiolki
  • truskawki - 30dag
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łączymy przesiane mąki dodając olej i ostrożnie wlewając gorącą wodę. Mieszamy całość najpierw łyżką, a gdy ciasto się lekko ostudzi wyrabiamy je mocno rękami. Może sobie odpocząć pod ściereczką.

  2. Ser mielimy w maszynce. Dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, żółtko, aromat i miksujemy całość.

    Wałkujemy ciasto na kilkumilimetrowy płat, wycinamy kółka szklanką. Łyżeczką nakładamy na ciasto masę serową i zamykamy pieróg dociskając brzeg widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia.

  3. Na patelni rozsypujemy cukier i dodajemy truskawki. Można użyć zwykłego cukru - trzcinowy dodaje jednak ciekawy aromat. Truskawki puszczą sok, który rozpuści cukier tworząc pyszny owocowy syrop. Całość podgotowujemy chwilę.

    Pyszna rzecz przypominająca o już nie tak znów odległym lecie.


    BTW ...w linku poniżej inne kluski i pierogi z naszych talerzy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

RudyPiernik 28 grudnia 2014 Pierogi wyglądają pysznie. :)
Chętnie je zrobie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 16 maja 2013 Dziękuję.

Jedzenie musi mieć historię ... snikers zawsze będzie mi się kojarzył z teściową, która mnie go nauczyła, pierogi z twarogiem z pułkową kuchnią ...brrrr... a smażone camemberty z najlepszymi Walentynkami ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 16 maja 2013 Ręce opadają :))) Przepis fantastyczny i historia z nimi związana jak najbardziej na miejscu. I tak trzymaj :) Blog super !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 14 maja 2013 :)

Czy ten komentarz ma cokowlwiek wspólnego z troską o ten przepis czy ma głębszy sens, który nie powiem ale jest przezabawny.

...ale odpowiadam.

Każde jedzenie ma swoją historię. Pierogi z serem w moim przypadku swoją historię rozpoczęły w Górze Kalwarii gdzie odbyłem służbę zasadniczą, a kończą na blogu i tu ...na Smakerze. Jest to część tego przepisu więc się pojawiła i tu.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 maja 2013 Witaj , czy to pisanie o pobycie w armii ma coś wspólnego z gotowaniem , czy to tylko twój chwyt blogerowo- reklamowy ?
Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń