Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miesiące w polskiej armii obrzydziły mi pierogi na słodko. Gotowce podawane w pułkowej kuchni były wstrętne. Nie pomagało nawet prawdziwe masło przywiezione przez jednego z kolegów z Nowego Sącza... wojskowe pierogi z serem na słodko były ohydne... robię więc własne ... domowe :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118036
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8383
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2105
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118036
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8383
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2105
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Łączymy przesiane mąki dodając olej i ostrożnie wlewając gorącą wodę. Mieszamy całość najpierw łyżką, a gdy ciasto się lekko ostudzi wyrabiamy je mocno rękami. Może sobie odpocząć pod ściereczką.
Ser mielimy w maszynce. Dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, żółtko, aromat i miksujemy całość. Wałkujemy ciasto na kilkumilimetrowy płat, wycinamy kółka szklanką. Łyżeczką nakładamy na ciasto masę serową i zamykamy pieróg dociskając brzeg widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia.
Na patelni rozsypujemy cukier i dodajemy truskawki. Można użyć zwykłego cukru - trzcinowy dodaje jednak ciekawy aromat. Truskawki puszczą sok, który rozpuści cukier tworząc pyszny owocowy syrop. Całość podgotowujemy chwilę. Pyszna rzecz przypominająca o już nie tak znów odległym lecie. BTW ...w linku poniżej inne kluski i pierogi z naszych talerzy :)