Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z soczewicą to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz jadłam to danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 282
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 88
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 128
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 282
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 88
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 128
Składniki
Soczewicę opłukuje pod bieżącą wodą, następnie zalewam wodą w garnuszku i odstawiam na kilka godzin by spęczniała, a czasem na całą noc. Wodę wymieniam i gotuję do miękkości. Ugotowaną, odcedzam i odstawiam by całkowicie wystygła. Białą cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do ugotowanych ziaren. Doprawiam solą i pieprzem. Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu będzie przypominać farsz mięsny . Mąkę mieszam z solą i oliwą, dodaję tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki i na każdy nakładam po łyżce farszu. Brzegi zlepiam i odkładam na posypany mąką blat. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam partiami pierogi i gotuję od wypłynięcia 3-4 min. Wyławiam łyżką, układam na talerzach. Czerwoną cebulę kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu. Okraszam moje pierogi i gotowe