Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z soczewicą to pyszne i ciekawe danie dedykowane osobom na diecie wegetariańskiej. Dodatek suszonych pomidorów sprawia, że całość jest wyrazista i aromatyczna.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 175
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14964
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 175
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14964
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z solą w dużej misce. Masło i wodę przełóż do garnka i podgrzej do stopienia tłuszczu. Mieszanina powinna być bardzo gorąca. Przelej wodę do mąki i wymieszaj całość łyżką do wstępnego połączenia składników. Następnie przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć je ręcznie aż będzie gładkie i miękkie. Owiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
Przygotuj farsz. Soczewicę przepłucz na sicie i włóż do średniego garnka. Zalej ją bulionem i przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Gotuj całość przez 15 minut, do miękkości soczewicy. Odsącz ją i dokładnie rozgnieć widelcem lub blenderem.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pomidory drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, paprykę, cayenne, tymianek, kminek i kurkumę. Smaż całość na małym ogniu przez 10 minut. Włóż także czosnek i kontynuuj przez kolejną minutę.
Soczewicę połącz ze składnikami z patelni oraz pomidorami. Dopraw solą i pieprzem oraz wlej olej ze słoiczka z pomidorami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj pierogi. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrawaj kółka za pomocą szklanki.
Nabieraj po łyżce farszu i nakładaj na wycięte kółko. Dociśnij do siebie brzegi, sklejając pierogi.
W dużym garnku rozgrzej wodę z dodatkiem soli. Pierogi gotuj do wypłynięcia i przez kolejne 2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Pierogi z soczewicę podawaj na ciepło, z dodatkiem siekanego szczypiorku lub innych dodatków.