Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-02-2025
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1103
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4745
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1394
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1103
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4745
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1394
Składniki
Do gorącego bulionu wołowego wkładamy boczek, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości boczku. Następnie wyjmujemy boczek, liść laurowy i ziele angielskie z bulionu. W tym samym płynie gotujemy przepłukaną soczewicę ok. 15-20 minut i pozostawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy 2 łyżki oleju i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie produkty (boczek, soczewicę i cebulę) mielimy na najmnieszym oczku (2,7 mm) i dodajemy 2 łyżki otartego majeranku. Mieszamy dokładnie łącząc w jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Odstawiamy. Przygotowujemy ciasto na pierogi, zagniatamy wszystkie składniki, odstawiamy na ok. 20 minut . Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części, wałkujemy na ok. 1 mm grubości i wykrawamy odpowiedniej wielkości krążki. Nadziewamy przygotowane farszem krążki, zlepiamy je i gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu, ok. 2-3 minut. Wykładamy, okraszamy zrumienioną cebulką z tłuszczem i skwarkami, podajemy.