Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z truskawkami

Przepis dnia 2016-06-09
Pierogi z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2160 Ocena: 48047

Dodano:

Odsłon: 26535

Sezonowo "trza" szaleć :P Nasze pierwsze w tym roku zbiory.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 300 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki masła
  • Farsz:
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • Sos:
  • 250 g słodkiej śmietany
  • 2 łyżki ksylitolu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę wymieszaną z masłem. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

    Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na pół i mieszamy z ksylitolem.


    Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy „drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy.

    Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min od wypłynięcia.

    Podajemy ze słodką śmietaną wymieszaną z ksylitolem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna 08 czerwca 2016 Ja poproszę o tutorial, jak się lepi takie cudne pierogi :-) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 08 czerwca 2016 Śliczne są! Bardzo podoba mi się Twoje lepienie - urocze, zgrabne i bardzo apetyczne <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 08 czerwca 2016 Sezon na truskawki nie może obejść bez pierogów! Pysznie! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń