Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi na słodko, z twarogiem i polewą tofi. Idealne na świąteczny stół.
Duży garnek, wałek, drewniana łyżka, 2 miski
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 870
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5924
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9753
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 870
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5924
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9753
Składniki
Do miski wsypujemy kolejno mąkę, wodę, masło i białko z jajka (żółtko będzie do twarogu) Całość wyrabiamy ręką, jeśli ciasto się za mocno lepi to dodajemy jeszcze mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm.
Przygotowujemy twaróg. Do miski z twarogiem dodajemy resztę składników i ucieramy widelcem. Można też dodać z łyżkę śmietanki aby był bardziej klarowny.
Z ciasta wycinamy kółka, na środek nakładamy po łyżce twarogu. Składamy na pół i brzegi zaciskamy palcami, tak aby twaróg nie wypłynął podczas gotowania.
Przygotowane pierogi, gotujemy po ok 4 minuty w gotującej się wodzie. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch. Do wody można wlać łyżkę oleju aby się nie sklejały.
Śmietanę podgrzewany na patelni. Dodajemy cukru ciągle mieszając. Musi się gotować min 15 minut. Dużo zależy od śmietany. Kiedy zrobi się zbyt gęsta dodajemy mleka. W efekcie powinna to być dość gęsta polewa o karmelowym kolorze.