Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi na słodko, z twarogiem i polewą tofi. Idealne na świąteczny stół.
Duży garnek, wałek, drewniana łyżka, 2 miski
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Do miski wsypujemy kolejno mąkę, wodę, masło i białko z jajka (żółtko będzie do twarogu) Całość wyrabiamy ręką, jeśli ciasto się za mocno lepi to dodajemy jeszcze mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm.
Przygotowujemy twaróg. Do miski z twarogiem dodajemy resztę składników i ucieramy widelcem. Można też dodać z łyżkę śmietanki aby był bardziej klarowny.
Z ciasta wycinamy kółka, na środek nakładamy po łyżce twarogu. Składamy na pół i brzegi zaciskamy palcami, tak aby twaróg nie wypłynął podczas gotowania.
Przygotowane pierogi, gotujemy po ok 4 minuty w gotującej się wodzie. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch. Do wody można wlać łyżkę oleju aby się nie sklejały.
Śmietanę podgrzewany na patelni. Dodajemy cukru ciągle mieszając. Musi się gotować min 15 minut. Dużo zależy od śmietany. Kiedy zrobi się zbyt gęsta dodajemy mleka. W efekcie powinna to być dość gęsta polewa o karmelowym kolorze.