Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia już za miesiąc, więc mam dla Was przepis, który możecie wykorzystać w czasie nadchodzących świąt. Takie pierogi to potrawa typowo wigilijna czy świąteczna. Prosta, a smaczna. Do polania przygotowujemy masło z makiem i miodem, które osłodzi potrawę.
Polecam.
Odsłon: 262
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 115
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5928
Polecam.
Odsłon: 262
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 115
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5928
Składniki
W misce przesianą mąkę mieszamy z żółtkiem, solą i oliwą, a następnie całość zaparzamy gorącą wodą. Wyrabiamy elastyczne ciasto podsypując go ewentualnie mąką
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka
Na każdym kawałku ciasta kładziemy śliwkę ( wcześniej można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie i dokładnie odsączyć, a następnie oprószyć cukrem ) i zlepiamy
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze ok 4 minuty ( śliwki dodatkowo zmiękną )
W międzyczasie przygotowujemy polewę do pierogów: masło topimy na patelni, dodajemy sparzony i osuszony mak, a na koniec miód. Wszystko razem chwilkę smażymy na małym ogniu.
Pierogi odcedzamy i polewamy masłem makowym