Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podhalańskie pierogi z ziemniakami i oscypkiem. Okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką smakują obłędnie. Można je serwować z wody prosto po ugotowaniu lub po podsmażeniu na patelni z zarumienioną, chrupiącą skórką.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi: mąkę wsyp do miski, w środku zrób wgłębienie.
Do gorącej wody włóż łyżkę masła. Składniki wymieszaj.
Do głębokiego talerza wbij jajko, rozkłóć je widelcem.
Rozkłócone jajko dodaj do miski z mąką. Wlej gorącą wodę z masłem. Składniki wymieszaj łyżką, następnie przystąp do zagniatania ciasta (gotowe ciasto na pierogi powinno być gładkie i elastyczne). Wyrobione ciasto owiń folią i odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Przygotuj farsz do pierogów: zimne, ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Oscypka zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
Cebulę obierz z łupin i podsmaż na patelni z rozgraną oliwą lub masłem. Zeszkloną cebulkę dodaj do ziemniaków. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Zabierz się za lepienie pierogów: ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Przy użyciu szklanki wytnij krążki. Na każdy z nich wyłóż po jednej łyżce farszu. Następnie każdy krążek złóż na pół i zlep ze sobą brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli. Pierogi z ziemniakami i oscypkiem gotuj we wrzącej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.