Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podhalańskie pierogi z ziemniakami i oscypkiem. Okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką smakują obłędnie. Można je serwować z wody prosto po ugotowaniu lub po podsmażeniu na patelni z zarumienioną, chrupiącą skórką.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 89
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 89
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi: mąkę wsyp do miski, w środku zrób wgłębienie.
Do gorącej wody włóż łyżkę masła. Składniki wymieszaj.
Do głębokiego talerza wbij jajko, rozkłóć je widelcem.
Rozkłócone jajko dodaj do miski z mąką. Wlej gorącą wodę z masłem. Składniki wymieszaj łyżką, następnie przystąp do zagniatania ciasta (gotowe ciasto na pierogi powinno być gładkie i elastyczne). Wyrobione ciasto owiń folią i odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Przygotuj farsz do pierogów: zimne, ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Oscypka zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
Cebulę obierz z łupin i podsmaż na patelni z rozgraną oliwą lub masłem. Zeszkloną cebulkę dodaj do ziemniaków. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Zabierz się za lepienie pierogów: ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Przy użyciu szklanki wytnij krążki. Na każdy z nich wyłóż po jednej łyżce farszu. Następnie każdy krążek złóż na pół i zlep ze sobą brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli. Pierogi z ziemniakami i oscypkiem gotuj we wrzącej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.