Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaki farsz mają pierogi zbójnickie? Mocno mięsne, mocno kwaśne i bardzo sycące, czyli takie prawdziwie po zbóju! Już niewielka porcja tego dania nasyci Wasze żołądki.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 627
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 93
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2751
Polecam.
Odsłon: 494
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 728
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 627
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 93
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2751
Polecam.
Odsłon: 494
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 728
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób w niej dołek. Dodaj olej i sól.
Stopniowo dolewaj do dołka wodę, zagniatając ciasto do środka, by woda nie uciekała ze stolnicy. Kiedy woda się już skończy, zagniataj całość przez kolejne 5 minut aż masa będzie elastyczna, miękka i gładka. Jeśli zbyt bardzo klei się do rąk, dodaj 1 łyżeczkę mąki i ponownie zagnieć. Wstaw ciasto do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 20 minut.
Przygotuj farsz do pierogów po zbójnicku. Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do garnka. Zalej ją odrobiną wody i ugotuj do miękkości. Nadmiar płynu odcedź, a kapustę ostudź.
Oba rodzaje kaszy ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniach.
Na patelnię włóż pokrojoną w drobną kostkę słoninę. Podsmażaj chwilę do wytopienia tłuszczu, a następnie dodaj drobno pokrojone cebule i boczek. Gotuj do zeszklenia się cebuli.
Do miski z mięsem i cebulą przełóż także kaszę oraz kapustę kiszoną. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Patelnię zdejmij z ognia i wbij na nią jajka. Wymieszaj, a potem wszystkie składniki przenieś do miski i ostudź.
Przygotuj pierogi zbójnickie. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawaj z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki do pierogów. Na każde kółko nakładaj po łyżce farszu i zlep krawędzie razem. Gotowe pierogi odkładaj na bok, tak by nie stykały się ze sobą.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj przez 5 minut od wypłynięcia.
Pierogi zbójnickie możesz podawać od razu po ugotowaniu. Świetnie smakują jednak później podsmażone na niewielkiej ilości oleju.