Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowe pierogi z mieszanymi grzybami leśnymi.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 919
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 919
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Pęczak gotujemy do miękkości. Cebulę pokrojoną w ósemki dusimy na smalcu z ziołowym pieprzem. Zimne, ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mielenia razem z pęczakiem i cebulą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki, wtedy farsz jest sztywny.
Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy. Odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, po 10 sztuk, przez około 3 -4 minuty od chwili wypłynięcia.
Pierogi podałam na listkach rukoli polane wysmażonym na chrupiąco boczkiem i posypane kwiatkami rukoli.