Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowe pierogi z mieszanymi grzybami leśnymi.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2260
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1377
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3547
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1203
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2260
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1377
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3547
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1203
Składniki
Pęczak gotujemy do miękkości. Cebulę pokrojoną w ósemki dusimy na smalcu z ziołowym pieprzem. Zimne, ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mielenia razem z pęczakiem i cebulą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki, wtedy farsz jest sztywny.
Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy. Odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, po 10 sztuk, przez około 3 -4 minuty od chwili wypłynięcia.
Pierogi podałam na listkach rukoli polane wysmażonym na chrupiąco boczkiem i posypane kwiatkami rukoli.