Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowe pierogi z mieszanymi grzybami leśnymi.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 912
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2788
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3340
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 912
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2788
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3340
Składniki
Pęczak gotujemy do miękkości. Cebulę pokrojoną w ósemki dusimy na smalcu z ziołowym pieprzem. Zimne, ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mielenia razem z pęczakiem i cebulą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki, wtedy farsz jest sztywny.
Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy. Odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, po 10 sztuk, przez około 3 -4 minuty od chwili wypłynięcia.
Pierogi podałam na listkach rukoli polane wysmażonym na chrupiąco boczkiem i posypane kwiatkami rukoli.