Dania główne Przepis na:
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i jajkiem. Powoli dolewamy wodę cały czas formując ciasto. Wodę dodajemy do momentu aż zobaczymy, że ciasto będzie elastyczne.
Do tego dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak.
Farsz:
W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szpinak, gotujemy. Wciskamy czosnek. Dodajemy 1 białko które zostało nam z ciasta oraz 1 całe jajko. Energicznie mieszamy na gładką masę. Smażmy do momentu wyparowania wody, co chwilę mieszając. Gdy szpinak ostygnie dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na grubość około 2 milimetrów, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które układamy farsz. Dokładnie zalepiamy brzegi.
Gotujemy ok. 5-7 minut w osolonej wodzie.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)