Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 578

Dodano:

Odsłon: 3965

:)

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki
  • ok 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • FARSZ:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 kostka sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i jajkiem. Powoli dolewamy wodę cały czas formując ciasto. Wodę dodajemy do momentu aż zobaczymy, że ciasto będzie elastyczne.
    Do tego dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak.



    Farsz:

    W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szpinak, gotujemy. Wciskamy czosnek. Dodajemy 1 białko które zostało nam z ciasta oraz 1 całe jajko. Energicznie mieszamy na gładką masę. Smażmy do momentu wyparowania wody, co chwilę mieszając. Gdy szpinak ostygnie dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




    Ciasto wałkujemy na grubość około 2 milimetrów, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które układamy farsz. Dokładnie zalepiamy brzegi.


    Gotujemy ok. 5-7 minut w osolonej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń