Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48624

Dodano:

Odsłon: 7866

Uwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • jajko
  • 250 ml gorącej wody
  • Farsz:
  • 200 g sera feta
  • 300 g świeżego szpinaku
  • łyżeczka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1/2 szklanki bułki tartej
  • pieprz biały mielony
  • sól ziołowa
  • Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek
  • kilka szalotek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

  2. Farsz:

    Szpinak płuczemy , dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty nabieramy farsz i formujemy kulki.

    Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

    Podajemy z omastą z szalotki i oliwy z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń