Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2330 Ocena: 51802
Dodano: 22.03.2015
Odsłon: 9117
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto:
W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Farsz:
Szpinak płuczemy , dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty nabieramy farsz i formujemy kulki.
Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.
Podajemy z omastą z szalotki i oliwy z oliwek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

BEATA1978 23 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Zjadłabym :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 23 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam na piątkowy obiad :) Dodałam jeszcze suszone pomidory. Pyszności. Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 23 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Cudowne i przepyszne pierożki! :D Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

luna76 23 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Smaczne połączenie :) Super!!! Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz