Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierożki z białej kiełbasy

Pierożki z białej kiełbasy

Autor:

Przepisów i artykułów: 804 Ocena: 15636

Dodano:

Odsłon: 3557

Od kilkunastu lat pierożki goszczą na naszym stole. Do tej pory nam się nie znudziły. Idealne na Wielkanocny stół do barszczu.

Składniki

  • mąka pszenna 500g
  • masło 150 g
  • jajko + 1 żółtko
  • gęsta śmietana 200 g
  • sól, pieprz
  • Nadzienie : surowa biała kiełbasa 350 g
  • pieczarki 250 g
  • cebula
  • sól. pieprz
  • białko +tymianek na wierzch
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierożki z białej kiełbasy

Przygotowanie

  1. Mąkę szybko siekam z masłem, dodaję jajko, żółtko , śmietanę sól pieprz i zagniatam.
    Ciasto owinięte w folię wkładam do lodówki.
    Posiekaną cebulę duszę na oliwie dodaję pokrojone pieczarki przesmażam aż odparują. Odstawiam do ostudzenia.
    Kiełbasę obieram za skórki , rozdrabniam i razem i pieczarkami wrzucam do miksera. Dobrze miksuję i przyprawiam.
    Ciasto wałkuje bardzo cienko wykrawam krążki szklanką lub obręczą 7 cm
    Zlepiam pierogi mocno dociskając i stawiam na stolnicy łączeniem do góry.
    Każdy pierożek smaruję pędzelkiem maczanym w lekko roztrzepanym białku.
    Posypuję każdy suszonym tymiankiem.
    Pieczę postawiane na blaszce około 30-40 minut w temp. 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń