Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś gęsi pieczona z dynią

Pierś gęsi pieczona z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 742 Ocena: 15349

Dodano:

Odsłon: 15062

Świętomarcińskie przysmaki

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierś gęsi pieczona z dynią

Przygotowanie

  1. Pierś pieczona w rękawie jest niezwykle, soczysta i delikatna. Nie wysuszy się podczas długotrwałego pieczenia. Dodatkowo warzywa położone na dnie zabezpieczają mięso podczas długotrwałego pieczenia i dodają mu wilgotności.

    Pierś obficie natarłam przyprawami i zostawiłam na parę godzin w chłodnym miejscu. Słodką paprykę dodałam tylko dla koloru.

    Żeby lepiej przeszła solą można na noc zanurzyć ją w solance.

  2. Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Z jabłek wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki, cebulę także pokroiłam na ósemki.

    Nie doprawiałam warzyw- przyprawy spłyną na nie wraz z wytopionym tłuszczem ze skóry.

  3. Pierś wstawiłam do piekarnika najpierw na pół godziny w 180 stopniach a potem temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni.
    Planowałam piec gęś w sumie trzy godziny, ale po dwóch i pół godzinie zaczęła ładnie pachnieć.

    To jest dobry czas aby sprawdzić czy skórka jest odpowiednio przyrumieniona- jeśli nie, to można rozciąć rękaw aby pierś się przypiekła.

    Jeśli mięso odchodzi łatwo od kości i jest przyrumienione to można skończyć pieczenie.

  4. Mięso świetnie smakuje z upieczoną dynią, która dodatkowo przeszła kwaskowością od jabłek.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń