Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świętomarcińskie przysmaki
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 42
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 4544
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 49
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 42
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 4544
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 49
Składniki
Pierś pieczona w rękawie jest niezwykle, soczysta i delikatna. Nie wysuszy się podczas długotrwałego pieczenia. Dodatkowo warzywa położone na dnie zabezpieczają mięso podczas długotrwałego pieczenia i dodają mu wilgotności. Pierś obficie natarłam przyprawami i zostawiłam na parę godzin w chłodnym miejscu. Słodką paprykę dodałam tylko dla koloru. Żeby lepiej przeszła solą można na noc zanurzyć ją w solance.
Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Z jabłek wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki, cebulę także pokroiłam na ósemki. Nie doprawiałam warzyw- przyprawy spłyną na nie wraz z wytopionym tłuszczem ze skóry.
Pierś wstawiłam do piekarnika najpierw na pół godziny w 180 stopniach a potem temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni. Planowałam piec gęś w sumie trzy godziny, ale po dwóch i pół godzinie zaczęła ładnie pachnieć. To jest dobry czas aby sprawdzić czy skórka jest odpowiednio przyrumieniona- jeśli nie, to można rozciąć rękaw aby pierś się przypiekła. Jeśli mięso odchodzi łatwo od kości i jest przyrumienione to można skończyć pieczenie.
Mięso świetnie smakuje z upieczoną dynią, która dodatkowo przeszła kwaskowością od jabłek. Smacznego :)