Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis to pomysł na soczyste, kruche i aromatyczne mięso, w pysznym sosie.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3836
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3836
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Składniki
Pierś z indyka umyć, osuszyć. Do zimnej wody włożyć wszystkie składniki, wymieszać, dołożyć pierś (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować. Od momenty zawrzenia gotować 5 minut na średnim lub małym ogniu. Po 5 minutach wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak do następnego dnia. Zimny garnek włożyłam do lodówki. Następnego dnia znów całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i w tym momencie pierś jest gotowa do spożycia. Należy pokroić ją na grubsze plastry i przełożyć do przygotowanego sosu. Następnie przygotować sos. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Chwilę gotujemy, żeby grzyby zmiękły. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do grzybów. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Pierś z indyka pokroić na porcje, a następnie przełożyć do przygotowanego sosu, wraz z nim podgrzać, po czym podać z ulubionymi dodatkami.