Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z indyka w winnym sosie.

Pierś z indyka w winnym sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 762 Ocena: 14526

Dodano:

Odsłon: 653

Mięso rozpływa się w ustach,aromat wina i przypraw zachęca do jedzenia.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • pierś z indyka około 1kg
  • 2 cebule
  • wino białe półwytrawne 1,5 szkl
  • lubczyk suszony łyżka
  • kurkuma łyżka
  • Pieprz czarny
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 12% 3 łyżki
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • 2 liście laurowe
  • tłuszcz do obsmażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso poporcjować obtoczyć w mące i obsmażyćna tłuszczu.Przełożyć do naczynia żaroodpornego .Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i również przełożyć do naczynia.
    Podlać szklaną wody oraz wlać wino.Piec pod przykryciem.
    Dodać przyprawy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190st.


    Piec ponad godz.Gdy mięso jest miękkie wyjąć ze sosu ,a sos zabielić śmietaną i zagęścić mąką roztrzepaną w 1/2 szkl.wody.
    Doprawić sos do smaku ,wrzucić mięso,wymieszać i chwilę zapiec już bez przykrycia.





    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń