Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieloletni, rewelacyjny przepis na pierś z kaczki w pysznym czerwonym sosie z pomarańczą. U nas jest obowiązkowe danie na BOŻONARODZENIOWYM STOLE. Ulubiona potrawa mojej córki.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2720
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 666
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6499
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 418
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2720
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 666
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6499
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 418
Składniki
Porcja dla 5-6 osób. Piersi opłukać i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę, posypać solą, pieprzem. Przełożyć na 10 minut do lodówki. Na grubszej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć piersi z obu stron ( początkowo skórą do dołu ). Pieczemy do przyrumienienia i powstania chrupkiej skórki. Ja piekłam ok. 14 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Podpieczoną pierś wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny i piec 10-15 minut ( zależy od wielkości piersi ). W tym czasie robimy sos. Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną, miodem, koncentratem pomidorowym, winem i dobrze roztartym czosnkiem. Wszystko przelać do rondelka, podgrzewać, mieszając. Po zagotowaniu gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia , doprawić solą i pieprzem. Upieczone piersi po krótkim odpoczynku kroć w plasterki.
Podawać ułożone naprzemiennie z plasterkami pomarańczy i polane sosem. Do tego ziemniaczki lub drożdżowy knedel.