Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieloletni, rewelacyjny przepis na pierś z kaczki w pysznym czerwonym sosie z pomarańczą. U nas jest obowiązkowe danie na BOŻONARODZENIOWYM STOLE. Ulubiona potrawa mojej córki.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Porcja dla 5-6 osób. Piersi opłukać i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę, posypać solą, pieprzem. Przełożyć na 10 minut do lodówki. Na grubszej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć piersi z obu stron ( początkowo skórą do dołu ). Pieczemy do przyrumienienia i powstania chrupkiej skórki. Ja piekłam ok. 14 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Podpieczoną pierś wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny i piec 10-15 minut ( zależy od wielkości piersi ). W tym czasie robimy sos. Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną, miodem, koncentratem pomidorowym, winem i dobrze roztartym czosnkiem. Wszystko przelać do rondelka, podgrzewać, mieszając. Po zagotowaniu gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia , doprawić solą i pieprzem. Upieczone piersi po krótkim odpoczynku kroć w plasterki.
Podawać ułożone naprzemiennie z plasterkami pomarańczy i polane sosem. Do tego ziemniaczki lub drożdżowy knedel.