Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie

Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 85

Dodano:

Odsłon: 8071

Cóż dużo mówić... aromatyczny zapach bazylii, smak parmezanu i suszonych pomidorów.. to nie może się nie udać:)

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Parmezan ok. 50g
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g suszonych pomidorów
  • 250g pieczarek
  • 360 ml mleka
  • Świeża bazylia
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy. Przecinamy każdą wzdłuż. Mąkę mieszamy z dwiema łyżkami parmezanu, szczypta soli i pieprzu. W tak przygotowanej " panierce " obtaczamy każdy kawałek naszej piersi z kurczaka.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy aż się ładnie zrumienia z każdej strony. Po tym czasie zdejmujemy piersi z patelni. Patelnie przecieramy delikatnie ręcznikiem papierowym, ale tak by nam troszkę tego tłuszczu zostało.

  3. Następnie siekamy drobno ząbek czosnku, suszone pomidory kroimy w paski, a pieczarki w plasterki. Wrzucamy kolejno na patelnię czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy suszone pomidory i pieczarki. Smażymy ok 5-10 min. Po tym czasie wlewamy całe mleko. I znów gotujemy 5-10 min.

  4. Następnie do sosu dodajemy resztę parmezanu, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, chwilę gotujemy. Na koniec do sosu wkładamy nasze podsmażone piersi z kurczaka ( możemy je oczywiście przekroić na mniejsze kawałki, ale to już kwestia gustu). Całość podajemy że świeżą bazylią. U mnie z fasolką szparagowa i frytkami:) ale świetnie też smakuje z ryżem i sałatka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń