Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kotlety z piersi z kurczaka w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad. Kurczak przygotowany w ten sposób jest chrupiący na zewnątrz, a soczysty w środku.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 626
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 626
Składniki
Jajko zmiksować z mlekiem, dodać sól i pieprz oraz słodką paprykę, a następnie mąkę. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, każdą podzielić na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Następnie oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozbite kawałki piersi kurczaka zanurzać w cieście, obtaczać z każdej strony i przekładać na rozgrzany tłuszcz na głęboką patelnię. Smażyć mięso na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kotlety osączyć na papierowych ręcznikach. Najlepiej podać od razu po przygotowaniu.