Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na prostą roladkę w cieście francuskim. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 58
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2425
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 518
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 858
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 58
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2425
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 518
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 858
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w większą kostkę. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Na patelnię dokładamy pokrojone również w drobną kostkę pieczarki, smażymy do momentu, gdy woda odparuje a pieczarki się zarumienią. Wtedy całość doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i tymiankiem, chwilę smażymy. Studzimy.
Mięso również podsmażamy na rozgrzanej patelni i studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na równej powierzchni. Na jego środku układamy cebule z pieczarkami, a następnie mięso. Całość posypujemy startym żółtym serem. Boki ciasta tniemy nożem w paski o grubości około 1 cm. Kolejno i na przemian zawijamy mięso w paski, a końce delikatnie sklejamy. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy makiem.
Gotową roladkę układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 25-30minut.