Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, soczyste mięso w cieście z delikatnym posmakiem kokosu. Rzadko smażę w głębokim oleju ale byłam ciekawa smaku. Ważna jest tu temp. oleju. Nie może być za zimny, bo ciasto wchłonie dużo oleju i nie może być za gorący, bo ciasto szybko się zwęgli, a mięso w środku pozostanie surowe.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić w kostki ok. 2,5 cm. Przełożyć do miseczki, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki ciasta zmiksować do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Olej wlać do garnka (min. 5 cm głębokości). Ugrzać. Temp. oleju jest odpowiednia, jeśli wlejemy na niego kroplę ciasta, wypłynie ono do góry i będzie się powoli smażyło. Mięso obtaczać w cieście i kłaść palcami na olej (uwaga! aby się nie oparzyć) lub nadziewać patyk od szaszłyka i wkładać do oleju. Smażyć na niewielkim ogniu (żeby mięso w środku się usmażyło) ok. 5 min. od czasu do czasu obracając mięso. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierze papierowym do osuszenia z oleju.
Podawać z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego :-)
P.s. przepis zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga
MIĘSO Z KURCZAKA,DELIKATNE I SOCZYSTEA PRZY TYM NIEDROGIE,JEST PODSTAWĄ WIELU...
Odsłon: 19983
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 59
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 28
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 107
Polecam Wam naleśniki z pieczonymi jabłuszkami domowej roboty i cynamonem. Na...
Odsłon: 2164
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 59
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 28
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 107
Polecam Wam naleśniki z pieczonymi jabłuszkami domowej roboty i cynamonem. Na...
Odsłon: 2164
Składniki
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić w kostki ok. 2,5 cm. Przełożyć do miseczki, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki ciasta zmiksować do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Olej wlać do garnka (min. 5 cm głębokości). Ugrzać. Temp. oleju jest odpowiednia, jeśli wlejemy na niego kroplę ciasta, wypłynie ono do góry i będzie się powoli smażyło. Mięso obtaczać w cieście i kłaść palcami na olej (uwaga! aby się nie oparzyć) lub nadziewać patyk od szaszłyka i wkładać do oleju. Smażyć na niewielkim ogniu (żeby mięso w środku się usmażyło) ok. 5 min. od czasu do czasu obracając mięso. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierze papierowym do osuszenia z oleju.
Podawać z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego :-) P.s. przepis zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga
Przepisy Dania główne
Dania główne
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Dania główne
Burrito
Dania główne
Gołąbki w kapuście włoskiej zapiekane w piekarniku
Dania główne
Mini kebab
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto sz...
Odsłon: 7
Burrito
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 28