Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi kurczaka z farszem z mięsa mielonego i kasztanów

Piersi kurczaka z farszem z mięsa mielonego i kasztanów

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 8330

Pyszny świąteczny farsz, którym można nafaszerować całego kurczaka lub kaczkę i podać na obiad, albo tylko filety i potraktować jako wędlinę.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka (pojedyncze)
  • 60 g mielonej cielęciny
  • 60 g mielonej wieprzowiny
  • 120 g kasztanów jadalnych
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • pół małej czerstwej bułki namoczonej w mleku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Piersi kurczaka z farszem z mięsa mielonego i kasztanów

Przygotowanie

  1. Kasztany ponacinać i gotować, dopóki nie będą miękkie (około 30-40 minut). Następnie obrać z obu łupinek i pokroić na większe kawałki.

    W filetach z kurczaka zrobić ostrym nożem jak największą kieszonkę na farsz.

    Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.

    Przygotować nadzienie: bułkę odcisnąć, dokładnie wymieszać z dwoma rodzajami mięsa mielonego, jajkiem, cebulą i pokrojonymi kasztanami. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Przygotowane wcześniej filety nadziać farszem, piec w rękawie w 180 stopniach przez godzinę.

    Potrawę można podać jako mięso do obiadu, ale również świetnie smakuje na zimno jako wędlina.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń