Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Próbowaliście kiedyś zbyt gorącej zupy ? A może skusiła Was kiełbaska prosto z rusztu ? Niestety, nasze łakomstwo i spożywanie zbyt gorących potraw często kończy się poparzeniem języka. Osobiście doświadczyłam tego bólu niedawno, podczas próbowania gotowanych konfitur. Jak sobie pomóc w tej sytuacji ? Czym szybko uśmierzyć piekący ból ? W kuchni znajdziemy wiele przydatnych produktów.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1114
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1114
Składniki
Zanim znajdziemy cokolwiek innego starajmy się oddychać przez usta z językiem wyciągniętym na brodę. Podczas oddychania z szeroko otwartymi ustami powietrze przepływa nad powierzchnią języka i przynosi ulgę - podobnie schładzają się psy w upalne dni. Równie łatwo dostępna jest zimna woda, którą płuczemy jamę ustną przez kilka minut. Jeśli mamy w zamrażalniku kostki lodu lub lody ich powolne spożywanie także przyniesie nam ulgę. Na język możemy położyć łyżkę dobrze schłodzonej śmietany, jogurtu lub wiórki zimnego masła i trzymamy na języku 2-3 min. Ulgę przyniesie nam również łyżeczka lub kostka cukru, który trzymamy na języku do czasu aż się rozpuści. Podobnie jak cukier działa miód ale dodatkowo działa jak antybiotyk więc zapobiegnie powstawaniu infekcji i przyspieszy gojenie. Możemy również przygotować miksturę z wody z solą /0,5 łyżeczki soli na 1 szklankę ciepłej wody/ , którą płuczemy usta przez 30 sekund i wypluwamy. Ta "terapia" może lekko szczypać ale poprawia ukrwienie mikronaczyń i przyspiesza gojenie. Ulgę przyniesie smarowanie języka żelem ze świeżo zerwanego liścia aloesu. W późniejszym czasie liście aloesu możemy zerwać i przed użyciem schłodzić w lodówce. W czasie rekonwalescencji poparzonego języka unikamy gorących oraz bardzo pikantnych potraw, które mogą zaostrzyć problem.