Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co by tu zjeść, co by tu zjeść? Hmm, to pytanie bardzo dużej ilości osób, które wracają z pracy, szkoły, uczelni. Często robi się wtedy kanapki lub makaron. Makaron, o ile jest dobrej jakości i nie jest rozgotowany lub co gorsze odgrzewany (!!!), jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. I wcale nie jest taki tuczący (chyba, że zjemy go z górą smażonego wieprzowego mięsa i boczku to inna sprawa)! Ok, makaron jest zawsze dobry, często z sosem pomidorowym ale on już nie jest taki szybki (no chyba że gotowiec ale to już inna, zła bajka, której tu nie opowiadamy). Ale co do tego makaronu, jeśli nie sos pomidorowy? A pesto pietruszkowe, polskie, smaczne i tanie! Wiem, są takie ze słoiczka, które można zmieszać i już ale one po pierwsze są już przetworzone, po drugie często zawierają dużą (za dużą!) ilość soli i cukru oraz morze oliwy. Dlatego warto zrobić sobie coś takiego samemu, bo i cenowo wyjdzie to dużo taniej. Wiem, jest już wiele przepisów na pesto ale ja zamiast drogich orzeszków piniowych czy bazylii proponuję łatwo dostępne i dużo tańsze zamienniki ;) Bo taki pęczek pietruszki w sezonie dostaniemy za około 1 zł. O pietruszka, to przecież taniocha!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1060
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1121
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4313
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1060
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1121
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4313
Składniki
Mamy składniki? Woda na makaron wrze? Do dzieła! Wrzucamy makaron do wrzącej wody i w tym czasie przygotowujemy pesto. Do misy malaksera, lub do blendera kielichowego lub innego jaki posiadacie wrzucamy pokrojony pęczek pietruszki, rozgniecione ząbki czosnku, słonecznik, sól, pieprz, pokrojone chili i olej (opcjonalnie ser typu parmezan). Blendujemy składniki na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest za gęsta, lub składniki nie chcą się połączyć dodaj kilka łyżek wody - to pomoże. I nie przejmuj się tak, że pesto jest optycznie "mało", ono świetnie oblepi makaron. Tylko pamiętaj, żeby zostawić sobie małą filiżankę wody z gotowanego makaronu! Odcedzamy makaron i przekładamy go do dużej misy, dodajemy od razu pesto, jeśli masz trudności z rozmieszaniem, dodaj trochę wody z gotowanego makaronu, ona ułatwi mieszanie! Połóż na makaronie z pesto pietruszkowym pokrojone kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i ziarna słonecznika. Prawda, że proste? I zdrowe! Bo makaron wcale nie musi być zawsze taki sam. A bardzo często dodaję do makaronu z takim pesto na przykład pokrojone pomidory koktajlowe lub liście rukoli, które dodadzą świeżości i koloru ;) O pietruszka! Smacznego makaronu ;)