Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana baletnica to ciekawa alternatywa klasycznego deseru z ciasta francuskiego, ale mocno nasączonego alkoholem. Klasyczny krem cukierniczy z żółtek wręcz rozpływa się w ustach – nie jest zbyt słodki ani zbyt wyrazisty. Idealnie komponuje się z lekko chrupiącym ciastem. Choć deser wygląda bardzo efektownie, to nie jest bardzo skomplikowane i długotrwałe w przygotowaniu.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102051
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1984
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5846
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102051
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1984
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5846
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Składniki
Przygotuj ciasto. Jeśli używasz ciasta mrożonego, rozmroź je. Każdy z arkuszy złóż na pół i wykrój z nich okręgi o tych samych wymiarach. Podpiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 15 minut. Podobnie podpiecz pozostałe resztki ciastka.
Przygotuj krem. Mleko zagotuj z wanilią. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj mąkę i skrobię. Dokładnie wymieszaj. Do ubitych żółtek dodaj gorące mleko, ciągle mieszając.
Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij całość z ognia i dodaj alkohol. Przykryj garnek folią spożywczą i ostudź krem w lodówce. Śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj ją do ostudzonej już masy jajecznej.
Złóż ciasto. Na pierwszym arkuszu rozprowadź po 2-3 łyżki kremu i przykryj kolejnym blatem ciasta. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Na wierzchu powinien znajdować się krem. Upieczone resztki ciasta pokrusz i posyp nimi wierzch pijanej baletnicy. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po ostudzeniu.