Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana baletnica to ciekawa alternatywa klasycznego deseru z ciasta francuskiego, ale mocno nasączonego alkoholem. Klasyczny krem cukierniczy z żółtek wręcz rozpływa się w ustach – nie jest zbyt słodki ani zbyt wyrazisty. Idealnie komponuje się z lekko chrupiącym ciastem. Choć deser wygląda bardzo efektownie, to nie jest bardzo skomplikowane i długotrwałe w przygotowaniu.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 340
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3778
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1303
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 340
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3778
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1303
Składniki
Przygotuj ciasto. Jeśli używasz ciasta mrożonego, rozmroź je. Każdy z arkuszy złóż na pół i wykrój z nich okręgi o tych samych wymiarach. Podpiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 15 minut. Podobnie podpiecz pozostałe resztki ciastka.
Przygotuj krem. Mleko zagotuj z wanilią. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj mąkę i skrobię. Dokładnie wymieszaj. Do ubitych żółtek dodaj gorące mleko, ciągle mieszając.
Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij całość z ognia i dodaj alkohol. Przykryj garnek folią spożywczą i ostudź krem w lodówce. Śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj ją do ostudzonej już masy jajecznej.
Złóż ciasto. Na pierwszym arkuszu rozprowadź po 2-3 łyżki kremu i przykryj kolejnym blatem ciasta. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Na wierzchu powinien znajdować się krem. Upieczone resztki ciasta pokrusz i posyp nimi wierzch pijanej baletnicy. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po ostudzeniu.