Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana baletnica to ciekawa alternatywa klasycznego deseru z ciasta francuskiego, ale mocno nasączonego alkoholem. Klasyczny krem cukierniczy z żółtek wręcz rozpływa się w ustach – nie jest zbyt słodki ani zbyt wyrazisty. Idealnie komponuje się z lekko chrupiącym ciastem. Choć deser wygląda bardzo efektownie, to nie jest bardzo skomplikowane i długotrwałe w przygotowaniu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 286
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9764
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4496
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 286
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9764
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4496
Składniki
Przygotuj ciasto. Jeśli używasz ciasta mrożonego, rozmroź je. Każdy z arkuszy złóż na pół i wykrój z nich okręgi o tych samych wymiarach. Podpiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 15 minut. Podobnie podpiecz pozostałe resztki ciastka.
Przygotuj krem. Mleko zagotuj z wanilią. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj mąkę i skrobię. Dokładnie wymieszaj. Do ubitych żółtek dodaj gorące mleko, ciągle mieszając.
Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij całość z ognia i dodaj alkohol. Przykryj garnek folią spożywczą i ostudź krem w lodówce. Śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj ją do ostudzonej już masy jajecznej.
Złóż ciasto. Na pierwszym arkuszu rozprowadź po 2-3 łyżki kremu i przykryj kolejnym blatem ciasta. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Na wierzchu powinien znajdować się krem. Upieczone resztki ciasta pokrusz i posyp nimi wierzch pijanej baletnicy. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po ostudzeniu.