Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana baletnica to ciekawa alternatywa klasycznego deseru z ciasta francuskiego, ale mocno nasączonego alkoholem. Klasyczny krem cukierniczy z żółtek wręcz rozpływa się w ustach – nie jest zbyt słodki ani zbyt wyrazisty. Idealnie komponuje się z lekko chrupiącym ciastem. Choć deser wygląda bardzo efektownie, to nie jest bardzo skomplikowane i długotrwałe w przygotowaniu.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Przygotuj ciasto. Jeśli używasz ciasta mrożonego, rozmroź je. Każdy z arkuszy złóż na pół i wykrój z nich okręgi o tych samych wymiarach. Podpiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 15 minut. Podobnie podpiecz pozostałe resztki ciastka.
Przygotuj krem. Mleko zagotuj z wanilią. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj mąkę i skrobię. Dokładnie wymieszaj. Do ubitych żółtek dodaj gorące mleko, ciągle mieszając.
Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij całość z ognia i dodaj alkohol. Przykryj garnek folią spożywczą i ostudź krem w lodówce. Śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj ją do ostudzonej już masy jajecznej.
Złóż ciasto. Na pierwszym arkuszu rozprowadź po 2-3 łyżki kremu i przykryj kolejnym blatem ciasta. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Na wierzchu powinien znajdować się krem. Upieczone resztki ciasta pokrusz i posyp nimi wierzch pijanej baletnicy. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po ostudzeniu.