Szybka zapiekanka z kiełbasą chorizo - przez jednych uwielbianą, przez innych wręcz przeciwnie. Ważne by nie przesadzić z jej ilością w daniu a na pewno nada aromatu całej potrawie i będzie smacznie:).
Pikantna zapiekanka ziemniaczana z chorizo
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g chorizo
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200g śmietany 18%
- 100g twardego sera, u mnie cheddar
- 200g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g chorizo
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200g śmietany 18%
- 100g twardego sera, u mnie cheddar
- 200g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Etapy przygotowania
Chorizo kroimy w plastry, cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni podsmażamy chorizo (bez dodatku oleju, bo wytopi się z niego tłuszcz), po chwili dodajemy cebulę. Dolewamy wodę, dusimy do miękkości. Studzimy.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z przecierem i przyprawami (ilość do smaku, sos powinien być wyrazisty). Ziemniaki, chorizo, cebulę, fasolę, kukurydzę, czosnek, ser i śmietankę z przecierem i przyprawami mieszamy ze sobą.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 98

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 251

Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9874
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 98

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 251

Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9874



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g chorizo
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200g śmietany 18%
- 100g twardego sera, u mnie cheddar
- 200g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Chorizo kroimy w plastry, cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni podsmażamy chorizo (bez dodatku oleju, bo wytopi się z niego tłuszcz), po chwili dodajemy cebulę. Dolewamy wodę, dusimy do miękkości. Studzimy.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z przecierem i przyprawami (ilość do smaku, sos powinien być wyrazisty). Ziemniaki, chorizo, cebulę, fasolę, kukurydzę, czosnek, ser i śmietankę z przecierem i przyprawami mieszamy ze sobą.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.