Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 394

Dodano:

Odsłon: 632

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe.

Składniki

  • fasola Jaś 1 szklanka
  • kiełbasa podwawelska 0,5 kg
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 0,5 szt
  • papryka żółta 0,5 szt
  • cukinie małe 1 szt
  • papryczka chili 0,5-1 szt
  • pieczarki 15 dag
  • kukurydza konserwowa 1 szklanka
  • olej 1-2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • ketchup pikantny 1-2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę zamoczyć w wodzie najlepiej poprzedniego dnia. Następnie zmienić wodę i gotować. Obraną z osłonki kiełbasę pokroić w pół krążki, podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Do półmiękkiej fasoli dodać podsmażoną kiełbasę i dalej gotować.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek i paprykę. Pod koniec dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę chili.

  3. Przygotowane warzywa połączyć z fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, posiekane pieczarki, odrobinę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Kukurydzę osączyć z zalewy, połączyć z zupą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń