Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ostre i tanie aromatyczne buraki z papryką do obiadu lub do mięs na zimno-Przepisów na te sałatkę do słoików jest wiele jednak mają nieco inne proporcje i kolejność ... postanowiłam dodać i swój przepis ... a raczej wyrwany od babci ... ;) Z przepisu wychodzi ok 12-13 słoików 0,7 litra
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1346
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12201
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1346
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12201
Składniki
Buraki obrać przekroić wzdłuż zalać wodą od zagotowania na małym ogniu pogotować je do 5 min, przestudzić i zetrzeć na tarce lub robotem kuchennym na DUŻYCH oczkach. Odstawić.
Osobno pokroić paprykę w dowolne kawałki a cebulę w piórka.
W dużym obszernym i wysokim garnczku zagotować ZALEWĘ (ocet wodę cukier sól). Dodać samą paprykę i gotować ok 5 min. Dodać cebulę gotować kolejne 5 min porządnie mieszając. Dodać buraki. Całość pogotować na małym ogniu jeszcze ok 5-10minut dokładnie mieszając.
Przekładać do wyparzonych słoików lekko przygniatając wycierać ranty zakręcać mocno i kłaść pokrywką do dołu. Teoretycznie ponieważ przetwory są gorące powinno wystarczyć by pokrywki się zassały ale dla pewności polecam mimo wszystko spasteryzować ok 15 min od zagotowania wody w której zanurzamy słoiki na 3/4 dla 1000% pewności że nic się nie zepsuje.
Dużo pracy ale polecam bez konserwantów barwników tak jak lubimy .... nie ma to jak otworzyć taki słoiczek w zimie ;)