Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne curry z kurczaka

Pikantne curry z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3770

Dodano:

Odsłon: 2526

Odrobina Azji na talerzu...

Składniki

  • pierś kurczaka - 500g
  • dynia - 450g
  • mleczko kokosowe - 400ml
  • seler naciowy - 3 łodyzki
  • limonka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • imbir - 1 łyżka startego
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • kurkuma suszona - 1 łyżeczka
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól - łyżeczka
  • pieprz
  • czerwona pasta Curry Thai Heritage - 2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie i zalewamy nią pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Godzina lub dwie w lodówce pozwoli przyprawom przeniknąć i doskonale zamarynować mięso. Lubiącym ostrzejsze dania polecam dodać ciut więcej pasty bo nie należy do tych najostrzejszych co nie zmienia faktu, że do dań mających mieć azjatycką nutę jest doskonała.

  2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kawałki dynię i seler naciowy posiekany w jedno centymetrowe kawałki. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wyjętego z lodówki kurczaka razem z marynatą. Na marginesie - pamiętajcie by mięso wyjęte z lodówki przed obróbką cieplną przyjęło temperaturę pokojową - inaczej mięso zamiast smażyć będzie się nam od razu dusiło.

  3. Po kilku minutach obsmażania dolewamy na patelnię mleczko kokosowe, wyciśnięty sok z połowy limonki oraz cukier. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z sypkim ryżem. Dobrze jest już na talerzu podkręcić smak wyciśniętym sokiem z limonki.

    Przepis na pyszny, maślany i sypki ryż na blogu. Link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń