Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrobina Azji na talerzu...
Składniki na marynatę mieszamy dokładnie i zalewamy nią pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Godzina lub dwie w lodówce pozwoli przyprawom przeniknąć i doskonale zamarynować mięso. Lubiącym ostrzejsze dania polecam dodać ciut więcej pasty bo nie należy do tych najostrzejszych co nie zmienia faktu, że do dań mających mieć azjatycką nutę jest doskonała.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kawałki dynię i seler naciowy posiekany w jedno centymetrowe kawałki. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wyjętego z lodówki kurczaka razem z marynatą. Na marginesie - pamiętajcie by mięso wyjęte z lodówki przed obróbką cieplną przyjęło temperaturę pokojową - inaczej mięso zamiast smażyć będzie się nam od razu dusiło.
Po kilku minutach obsmażania dolewamy na patelnię mleczko kokosowe, wyciśnięty sok z połowy limonki oraz cukier. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z sypkim ryżem. Dobrze jest już na talerzu podkręcić smak wyciśniętym sokiem z limonki.
Przepis na pyszny, maślany i sypki ryż na blogu. Link pod wpisem.
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1875
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 214
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 172
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 242
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1875
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 214
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 172
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 242
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Składniki
Składniki na marynatę mieszamy dokładnie i zalewamy nią pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Godzina lub dwie w lodówce pozwoli przyprawom przeniknąć i doskonale zamarynować mięso. Lubiącym ostrzejsze dania polecam dodać ciut więcej pasty bo nie należy do tych najostrzejszych co nie zmienia faktu, że do dań mających mieć azjatycką nutę jest doskonała.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kawałki dynię i seler naciowy posiekany w jedno centymetrowe kawałki. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wyjętego z lodówki kurczaka razem z marynatą. Na marginesie - pamiętajcie by mięso wyjęte z lodówki przed obróbką cieplną przyjęło temperaturę pokojową - inaczej mięso zamiast smażyć będzie się nam od razu dusiło.
Po kilku minutach obsmażania dolewamy na patelnię mleczko kokosowe, wyciśnięty sok z połowy limonki oraz cukier. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z sypkim ryżem. Dobrze jest już na talerzu podkręcić smak wyciśniętym sokiem z limonki. Przepis na pyszny, maślany i sypki ryż na blogu. Link pod wpisem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Dania główne
Kotlety z uda kurczaka.
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Dania główne
Zapiekanka z chleba tostowego
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Przepis na młode ziemniaki zapiekane w rękawie z ziołami.
Odsłon: 116
Kotlety z uda kurczaka.
Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni to jest idealna propozycja dla C...
Odsłon: 133