Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne pieczone warzywa

Pikantne pieczone warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 4982

Dodano:

Odsłon: 226

Pieczone warzywa to punkt obowiązkowy późnego lata. Warzywa są idealne jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb.

Składniki

  • Ziemniaki - 4 szt
  • Kalafior - 1/2 główki
  • Pietruszka - 1szt
  • Marchewka - 2szt
  • Seler - 1/2 szt
  • Burak - 2szt
  • Cebula - 3 szt
  • Olej - 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka wędzona, ostra i chilli grys,
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikantne pieczone warzywa

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki. Selera obieramy, resztę warzyw wystarczy dobrze umyć i wyszorować. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie - w grubą kostkę, na kształt frytek lub w plastry.

    Olej mieszamy z octem i cukrem. Zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy. Mieszamy.

    Warzywa wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń