Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-01-2017
            Bardzo lubię proste, smakowite i szybkie w przygotowaniu dania obiadowe. Jednym z nich są placki ziemniaczane, które uwielbiam od najmłodszych lat. Klasyczne placki ze śmietaną są pyszne, ale ich smak może stać się jeszcze lepszy - oryginalny i wyrazisty. Kiedy dodamy im odrobiny charakteru w postaci ostrej papryki oraz wyjątkowego smaku suszonych pomidorów, to zupełnie je odmienimy. W tym połączeniu składników, placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub gęstym sosem pomidorowym. Gorąco polecam :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35727
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6027
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35727
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6027
        
        
                Składniki
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, startą cebulę, posiekany koperek oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej wraz 1 łyżką śmietany, ostrą papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki po usmażeniu odsączmy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Gotowe placki podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub kwaśną śmietaną. Życzę smacznego! :)