Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne żeberka z jabłkiem i cebulą

Pikantne żeberka z jabłkiem i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3416

Dodano:

Odsłon: 563

Żeberka marynowane w keczupie i przyprawach pieczone na cebuli i jabłkach - słodko-pikantne połączenie czyli tak jak lubię najbardziej:)

Składniki

  • żeberka wieprzowe 2 kg
  • keczup 5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 0,5 łyżeczki
  • jabłka 3 szt
  • cebula 2 szt duże
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Koncentrat, keczup, olej i przyprawy mieszamy. powstałą marynatą smarujemy żeberka pokrojone na kawałki z jedną lub dwoma kostkami. Odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.
    Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki lub szóstki i usuwamy gniazda nasienne. Cebule obieramy i kroimy w średnią kostkę.
    Jabłka i cebule układamy na dnie naczynia żaroodpornego, układamy na nim żeberka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 2 godzin.
    Najlepiej smakują na gorąco podane z dodatkiem upieczonej cebulki z jabłkiem i świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń