Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe, doskonale smakuje równie na drugi dzień.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Składniki
Na rozgrzaną margarynę wsypujemy słodką paprykę w proszku i przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso z szynki i cebulę. Całość mieszamy, obsmażamy na rumiany kolor i dusimy, aż mięso lekko zmięknie. Dodajemy kolejno pokrojoną w większe kawałeczki czerwoną paprykę , pokrojone w ćwiartki pieczarki, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dusimy kolejne 15 min.
Na końcu dodajemy pokrojone w paseczki kiszone ogórki. Gulasz można zagęścić delikatnie mąką, ale nie jest to konieczne. Najlepiej podawać go z plackami ziemniaczanymi lub kaszą jęczmienną.
Do placków potrzebujemy ok 6 dużych ziemniaków, które ścieramy na tarce na małych oczkach z jedną cebulą. Do powstałej masy dodajemy jajko oraz 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Placki smażymy na oleju na patelni.