Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pilav uzbecki bardzo często gości na moim stole; danie szybkie do zrobienia ze składników które zawsze mam, a i bardzo smaczne i na zimno również dobrze smakuje.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5819
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 326
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5819
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 326
Składniki
Ryż wysypujemy na sito, przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą i zostawiamy do obeschnięcia. Mięso z kurczaka należy pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na bok. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o najgrubszych oczkach, cebulę pokroić w kostkę lub piórka jak kto woli.
Na rozgrzany na patelni olej wkładamy pokrojoną pierś i podsmażamy aż lekko się obrumieni. Dorzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy całość, mieszając od czasu do czasu, póki cebula się nie zeszkli, po czym dosypujemy ryż. Mieszając cały czas zawartość patelni, zeszklić ryż; wsypać curry
Następnie dolewamy gorący bulion; najlepiej zrobić to na 2-3 razy. Zmniejszyć płomień do minimum i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania mieszać pilav dość często, aby nie przywarł do dna.