Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pilav uzbecki bardzo często gości na moim stole; danie szybkie do zrobienia ze składników które zawsze mam, a i bardzo smaczne i na zimno również dobrze smakuje.
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 102
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 498
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 102
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 498
Składniki
Ryż wysypujemy na sito, przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą i zostawiamy do obeschnięcia. Mięso z kurczaka należy pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na bok. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o najgrubszych oczkach, cebulę pokroić w kostkę lub piórka jak kto woli.
Na rozgrzany na patelni olej wkładamy pokrojoną pierś i podsmażamy aż lekko się obrumieni. Dorzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy całość, mieszając od czasu do czasu, póki cebula się nie zeszkli, po czym dosypujemy ryż. Mieszając cały czas zawartość patelni, zeszklić ryż; wsypać curry
Następnie dolewamy gorący bulion; najlepiej zrobić to na 2-3 razy. Zmniejszyć płomień do minimum i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania mieszać pilav dość często, aby nie przywarł do dna.