Do góry

Dania główne Przepis na:

pilaw uzbecki

Przepis dnia 2019-03-04
pilaw uzbecki

Autor:

Przepisów i artykułów: 517 Ocena: 17897

Dodano:

Odsłon: 3343

pilav uzbecki bardzo często gości na moim stole; danie szybkie do zrobienia ze składników które zawsze mam, a i bardzo smaczne i na zimno również dobrze smakuje.

Składniki

  • 1 szkl ryżu
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 szkl gorącego bulionu
  • główka czosnku przekrojona na pół
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 duża marchew
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż wysypujemy na sito, przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą i zostawiamy do obeschnięcia.
    Mięso z kurczaka należy pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na bok. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o najgrubszych oczkach, cebulę pokroić w kostkę lub piórka jak kto woli.

  2. Na rozgrzany na patelni olej wkładamy pokrojoną pierś i podsmażamy aż lekko się obrumieni.
    Dorzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy całość, mieszając od czasu do czasu, póki cebula się nie zeszkli, po czym dosypujemy ryż. Mieszając cały czas zawartość patelni, zeszklić ryż; wsypać curry

  3. Następnie dolewamy gorący bulion; najlepiej zrobić to na 2-3 razy. Zmniejszyć płomień do minimum i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania mieszać pilav dość często, aby nie przywarł do dna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń