Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piróg biłgorajski to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, szczególnie popularne - jak sama nazwa sugeruje - w okolicach Biłgoraja. Choć nazwa może sugerować pierogi lub wypiek z ciasta drożdżowego, to tak naprawdę piróg jest wytrawnym wypiekiem o charakterze zapiekanki. Przygotowuje się go zazwyczaj z ziemniaków, kaszy gryczanej, białego sera i jajek, z dodatkiem śmietany, cebuli i przypraw (soli, pieprzu, majeranku). Wszystko miesza się na jednolitą masę i zapieka w cieście lub bez niego. Piróg biłgorajski jest sycący, aromatyczny i świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często podawany jest na święta lub rodzinne uroczystości jako symbol regionalnej kuchni.
Forma do pieczenia o wymiarach 35 x 24 cm, papier do pieczenia
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13199
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2554
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3695
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4667
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13199
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2554
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3695
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4667
Składniki
Ziemniaki ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, odcedź, ale zostawiając trochę wody na dnie (tylko tyle, żeby przykrywało spód garnka).
Do ziemniaków wsyp suchą kaszę gryczaną i dobrze rozgnieć tłuczkiem. Składniki mają połączyć się w gęstą masę. Przykryj i odstaw do wystudzenia. Kasza w międzyczasie powinna wchłonąć wodę i napęcznieć.
Do miski przełóż przestudzoną masę z ziemniaków i kaszy. Wkrusz twaróg, wbij jajka i przełóż śmietanę. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj na jednolitą masę. Następnie wlej roztopione masło, dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Ponownie zamieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do naczynia i wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny. Wierzch piróga powinien ładnie się zarumienić i być nieco sprężysty w dotyku.
Gotowy piróg biłgorajski odstaw do lekkiego przestygnięcia. Wówczas nieco stężeje i będzie łatwiej się kroił. Takie danie świetnie smakuje z odrobiną śmietany czy jogurtu naturalnego.