Do góry

Dania główne Przepis na:

Piwny kotlet schabowy

Piwny kotlet schabowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 1173

Dzięki piwnej marynacie kotlety są kruche i soczyste.

Składniki

  • schab - 5 plastrów
  • czosnek - 3 ząbki
  • estragon - 1 łyżka
  • jasne piwo - 1/2 szklanki
  • jajka - 2 szt.
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piwny kotlet schabowy

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy i przeciskamy prze praskę. Plastry schabu rozbijamy, nacieramy czosnkiem i posypujemy solą, pieprzem oraz estragonem.

  2. Mięso przekładamy do naczynia i zalewamy piwem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

  3. Kotlety panierujemy w rozkłóconym jajku doprawionym solą i pieprzem a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń